Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

ΨΩΜΙ ΖΥΜΩΤΟ

ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΟΥ

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά αλεύρι σκληρό (εγώ παίρνω από φούρνο αλεύρι )
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
2 κουτ.γλυκού αλάτι
νερό χλιαρό περίπου μια κανάτα (του γαλλικού) και λίγο παραπάνω

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ρίχνω το αλεύρι σε καθαρή λεκάνη και κάνω μια γουβίτσα στη μέση,εκεί ρίχνω τα δύο φακελάκια μαγιά και γύρω γύρω στο αλεύρι το αλάτι...στη γουβίτσα που έριξα την μαγιά ρίχνω σιγά σιγά λίγο νεράκι χλιαρό και αρχίζω να αναδεύω με το χέρι μου ρίχνοντας νερό ώσπου να "πνίξω" όλο το αλεύρι και αρχίζω να ζυμώνω δυνατά και με τα δύο χέρια...αυτό το κάνω για αρκετή ώρα μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια μου....μόλις γίνει αυτό σκεπάζω την λεκάνη μου με καθαρή πετσέτα και  την κουκουλώνω με μια κουβέρτα για να αρχίσει να φουσκώσει το ψωμάκι μου...το αφήνω για 1 ώρα σίγουρα...μετά κόβω την ζύμη μου σε όσα κομμάτια θέλω να ψήσω το ψωμί μου,την ξαναπλάθω λίγο και την αφήνω στην άκρη να ξαναφουσκώσει.έχω ήδη ανάψει τον φούρνο μου στους 220 να προθερμανθεί....όταν φουσκώσει η ζύμη την τοποθετώ στα σκεύη που θα την ψήσω αφήνω να ξεκουραστεί λίγο και το βάζω στο φούρνο να ψηθεί το ψωμί μας...ψήνω για λίγο στους 220 βαθμους πάνω κάτω αντιστάσεις να κάνει κρούστα το ψωμί μας και μετά χαμηλώνω στους 180 βαθμούς και ψήνω εκεί για 35 με 45 λεπτά περίπου..αυτό το βλέπει η κάθε νοικοκυρά ανάλογα με τον φούρνο της...μόλις ψηθεί το ψωμί το βγάζουμε και το αφήνουμε λίγο να φύγουν οι ατμοί...το τυλίγω σε καθαρή πετσετούλα και καλή σας όρεξη....


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου